Nová studie zjistila, že káva může mít pozitivní účinky i na zdraví střev. Bylo potvrzeno, že zvyšuje množství prospěšných bakterií ve střevech až 8krát.

Podle rozsáhlé studie zveřejněné ve světoznámém vědeckém časopise Nature Microbiology podporuje pití kávy produkci Lawsonibacter asaccharolyticus – prospěšných střevních bakterií. Tato studie je důležitým důkazem toho, že káva není jen potravinou, ale spojovacím článkem mezi střevními mikroby a zdravím.

Pokud pijete kávu, máte ve střevech osmkrát více „tohoto typu bakterií“..... Jakou roli hrají?

Výzkumný tým vedený profesorem Nicolou Segatou z univerzitní katedry biologie a počítačových věd o životě analyzoval vztah mezi střevními mikroby a potravinami u přibližně 22 000 Američanů a Britů. Výzkumný tým oznámil, že podle jeho zjištění bylo ve střevech lidí, kteří pijí hodně kávy, nalezeno až osmkrát více bakterií Lawsonibacter asaccharolyticus než u těch, kteří pijí kávy málo. Stejný účinek stimulace produkce prospěšných střevních bakterií byl pozorován u skupiny, která konzumovala jak běžnou, tak bezkofeinovou kávu. To znamená, že příznivé účinky kávy na zdraví střev nejsou způsobeny pouze kofeinem.

I v laboratorních podmínkách se ukázalo, že káva stimuluje růst těchto prospěšných střevních bakterií.

Tyto prospěšné střevní bakterie byly poprvé objeveny v roce 2018. Ačkoli se o těchto prospěšných bakteriích stále mnoho neví, pozornost přitáhly proto, že jsou spojeny s kyselinou skořicovou, která má antioxidační vlastnosti. Kyselina skořicová, která se nachází v mnoha rostlinných potravinách, jako jsou kávová zrna, jablka, borůvky a třešně, je antioxidant, který pomáhá snižovat zánět a oxidační stres. Je jednou ze složek kyseliny chlorogenové, hlavní prospěšné složky kávy (kyselina chlorogenová = kyselina skořicová + kyselina kávová).

Kyselina chlorogenová, typický antioxidant obsažený v kávě, je rozkládána střevními mikroorganismy za vzniku kyseliny skořicové.

Výzkumný tým v článku analyzoval: „Polyfenoly, jako je kyselina chlorogenová, mají prebiotické účinky, které podporují růst prospěšných střevních bakterií a zvyšují rozmanitost střevních mikroorganismů, což přispívá k imunitě a zdraví trávicího traktu.“ Dodali: „Tato studie je vzácným případem, který dokazuje, že jediná potravina, jako je káva, může přímo působit na specifické střevní mikroorganismy, a očekává se, že bude důležitým zlomem v odhalování souvislosti mezi zdravím střev a potravinami.“

Pokud pijete kávu, máte ve střevech osmkrát více „tohoto typu bakterií“..... Jakou roli hrají?

Mikrobiální rozmanitost, včetně rozmnožování prospěšných střevních bakterií, má zásadní význam pro zdraví střev a celkový zdravotní stav. Některé studie také naznačují souvislost mezi rozmanitostí střevního mikrobiomu a dlouhověkostí.

Je známo, že káva stimuluje střevní peristaltiku a pomáhá udržovat pravidelný chod střev.

Mezitím bylo zjištěno, že arónie (černý jeřáb) podporuje růst Lawsonibacter asaccharolyticus, což dokazuje, že kromě kávy existují i jiné možnosti stravování.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *