Tato rostlina bývala nezbytnou součástí každé zahrady. Je nepostradatelnou ingrediencí mnoha jarních a letních dezertů, jejichž chuť nás těší již mnoho let.
Rebarbora nás stále těší svou chutí.
Rebarbora se často přidávala do osvěžujících letních kompotů. Vychlazené byly chutnější než limonáda. Křehké, trpké stonky jsou také skvělé do kynutých koláčů nebo velmi chutné, když se zapečou s drobenkou. Existuje také mnoho příznivců jejich konzumace jako běžné svačiny. Rozhodně stojí za to vrátit rebarboře její někdejší slávu.
Přepnutí na rebarboru
Ačkoli je rebarbora v kuchyni považována za ovoce, ve skutečnosti se jedná o zeleninu. Navíc je opravdu užitečná, protože je skutečnou pokladnicí vitamínů. Najdete v ní mimo jiné: vitamin K, který se stará o naše kosti, vitamin C, který posiluje imunitní systém, a vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. A celou řadu minerálů – železo, hořčík, vápník, draslík.
Rebarbora, známá také jako šípek, je vytrvalá rostlina s přímými, tuhými stonky a růžicovitými listy. Její stonky se používají v kuchyni a kořeny v léčitelství. Listy jsou nejedlé a květy jsou bílé, růžové nebo zelené. Sezóna rebarbory je v květnu a červnu. Chuť je kyselá, ale zralé červené stonky jsou sladší. Mladou rebarboru není třeba loupat, u staré rebarbory je třeba odstranit vnější vlákna.
Přestože je užitečná a chutná, ne každý ji může jíst bez omezení. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která může snižovat vstřebávání hořčíku a vápníku. To je nepříznivé zejména pro lidi trpící ledvinovými kameny nebo revmatismem. Pro snížení obsahu kyseliny šťavelové je třeba ji uvařit ve vodě, kterou je pak třeba scedit. K neutralizaci kyseliny ji lze kombinovat s potravinami bohatými na vápník, jako je kefír nebo jogurt.
Jak rebarboru využít v kuchyni?
Kyselá rebarbora se hodí do sladkého základu chlebíčků, vzdušného kynutého těsta a muffinů. Můžete z ní upéct plátky s drobenkou nebo ji kombinovat s jiným ovocem, zejména s jahodami. Jako kompot bude lahodným doplňkem večeře a jako džem zpestří palačinky a lívance.
0 komentářů