Kapr, ryba místo lososa a kapra
Jakou zdravou rybu si můžete uvařit k večeři? Co použít místo lososa a kapra? Vyplatí se investovat do sladkovodních ryb. Kapr ulovený rybářem může být skvělým nápadem na oběd, jídlo po tréninku nebo snadno stravitelnou a romantickou večeři. Kapr je nedoceněná a zapomenutá ryba, ale stojí za to zažít v české kuchyni oživení.
Jaký druh ryby je karas? Strava, nutriční hodnoty
Karas obecný (karas stříbřitý) je původní sladkovodní ryba z čeledi kaprovitých. Lze ho považovat za poměrně užitečného, i když ne tak hodnotného jako například sardinky nebo makrely. Místo lososa chovaného v toxickém vývaru byste však měli jíst karase. Zde je několik faktů o karasovi a jeho zdravotních účincích. Je karas přírodní doping pro organismus?
Přínos karasů ve stravě:
- Nízkokalorický – obsahuje málo tuku, což může být užitečné při dietě na hubnutí.
- Zdroj bílkovin – stejně jako většina ryb obsahuje karas snadno stravitelné bílkoviny.
- Obsahuje minerální látky, jako je fosfor, selen a některé druhy draslíku a železa.
- Místně dostupné ryby lze chytat v přírodních jezerech nebo rybnících, často s méně intenzivním chovem a umělým krmením.
Pojídání kaprů, nevýhody a omezení:
- Nízký obsah omega-3 mastných kyselin. Kapr nepatří mezi tučné ryby, takže není dobrým zdrojem srdci prospěšných omega-3 tuků.
- Možnost hromadění kontaminujících látek – stejně jako jiné ryby ze znečištěných vod může i karas hromadit těžké kovy nebo jiné látky, proto je důležitý zdroj úlovku.
- Mnoho kostí, které se obtížně konzumují.
Kapr obecný je v Polsku běžný. Obývají jezera, rybníky, řeky a kanály. Je to drsňák mezi rybami. Přežívá také v rybnících a odvodňovacích příkopech, v podmínkách s nízkým obsahem kyslíku. Tím, že se zahrabe do bahna, může regulovat svůj metabolismus, aby přežil.
Vyplatí se jíst karase? Ryby v jídelníčku
Ano, ale s mírou a nejlépe ze spolehlivého zdroje. Jako součást pestré stravy může být cenným doplňkem, zejména pokud pochází z čistých vodních ploch. Nebude však hlavním zdrojem omega-3 mastných kyselin ani vitaminů rozpustných v tucích (např. D), které se nacházejí v mořských rybách.
Srovnání výživových hodnot (na 100 g syrové ryby). Kapr versus losos a Karas
Složení / ryba Kapr Karas Losos (atlantický)
Kalorie cca 90 kcal cca 110-120 kcal cca 200 kcal
Bílkoviny cca 17-18 g cca 17-19 g cca 20 g
Tuk cca 2-3 g cca 5-6 g cca 13-14 g (hlavně omega-3)
Omega-3 velmi málo až středně hodně (EPA, DHA)
Vitamin D málo středně hodně
Kosti hodně, málo středně málo
Karas
- Výhody: nízkokalorický, místní, levný, vhodný pro lidi s dietou.
- Nevýhody: málo tuků a omega-3, hodně kostí, méně vitaminů a minerálů.
- Pro koho: pro ty, kteří chtějí jíst lehce a lokálně, ale ne jako hlavní zdroj tuků.
Kapr
- Výhody: tučnější než karas, střední množství omega-3 a vitaminů. D, masitější, snadněji zpracovatelný.
- Nevýhody: Může mít charakteristickou „zakalenou“ chuť, pokud je voda znečištěná.
- Pro koho: Dobrý zdroj bílkovin a tuků v umírněném množství, zejména ze spolehlivého zdroje.
Losos
- Výhody: bohatý na omega-3 kyseliny (EPA a DHA), vitaminy D, B12, selen. Velmi zdravý, podporuje srdce, mozek, imunitu.
- Nevýhody: může být drahý a losos chovaný na farmách (pokud není certifikovaný) může obsahovat kontaminující látky (např. pesticidy, antibiotika ) .
- Pro koho: skvělá volba pro lidi, kteří se starají o své zdraví, srdce a protizánětlivou stravu.
0 komentářů