Kapr, ryba místo lososa a kapra

Jakou zdravou rybu si můžete uvařit k večeři? Co použít místo lososa a kapra? Vyplatí se investovat do sladkovodních ryb. Kapr ulovený rybářem může být skvělým nápadem na oběd, jídlo po tréninku nebo snadno stravitelnou a romantickou večeři. Kapr je nedoceněná a zapomenutá ryba, ale stojí za to zažít v české kuchyni oživení.

ryba je lepší než losos. Je pojmenována po slavném sportovci.

Jaký druh ryby je karas? Strava, nutriční hodnoty

Karas obecný (karas stříbřitý) je původní sladkovodní ryba z čeledi kaprovitých. Lze ho považovat za poměrně užitečného, i když ne tak hodnotného jako například sardinky nebo makrely. Místo lososa chovaného v toxickém vývaru byste však měli jíst karase. Zde je několik faktů o karasovi a jeho zdravotních účincích. Je karas přírodní doping pro organismus?

Přínos karasů ve stravě:

  • Nízkokalorický – obsahuje málo tuku, což může být užitečné při dietě na hubnutí.
  • Zdroj bílkovin – stejně jako většina ryb obsahuje karas snadno stravitelné bílkoviny.
  • Obsahuje minerální látky, jako je fosfor, selen a některé druhy draslíku a železa.
  • Místně dostupné ryby lze chytat v přírodních jezerech nebo rybnících, často s méně intenzivním chovem a umělým krmením.

Pojídání kaprů, nevýhody a omezení:

  • Nízký obsah omega-3 mastných kyselin. Kapr nepatří mezi tučné ryby, takže není dobrým zdrojem srdci prospěšných omega-3 tuků.
  • Možnost hromadění kontaminujících látek – stejně jako jiné ryby ze znečištěných vod může i karas hromadit těžké kovy nebo jiné látky, proto je důležitý zdroj úlovku.
  • Mnoho kostí, které se obtížně konzumují.

Kapr obecný je v Polsku běžný. Obývají jezera, rybníky, řeky a kanály. Je to drsňák mezi rybami. Přežívá také v rybnících a odvodňovacích příkopech, v podmínkách s nízkým obsahem kyslíku. Tím, že se zahrabe do bahna, může regulovat svůj metabolismus, aby přežil.

Vyplatí se jíst karase? Ryby v jídelníčku

Ano, ale s mírou a nejlépe ze spolehlivého zdroje. Jako součást pestré stravy může být cenným doplňkem, zejména pokud pochází z čistých vodních ploch. Nebude však hlavním zdrojem omega-3 mastných kyselin ani vitaminů rozpustných v tucích (např. D), které se nacházejí v mořských rybách.

ryba je lepší než losos. Je pojmenována po slavném sportovci.

Srovnání výživových hodnot (na 100 g syrové ryby). Kapr versus losos a Karas

Složení / ryba Kapr  Karas Losos (atlantický)

Kalorie cca 90 kcal cca 110-120 kcal cca 200 kcal

Bílkoviny cca 17-18 g cca 17-19 g cca 20 g

Tuk cca 2-3 g cca 5-6 g cca 13-14 g (hlavně omega-3)

Omega-3 velmi málo až středně hodně (EPA, DHA)

Vitamin D málo středně hodně

Kosti hodně, málo středně málo

Karas

  • Výhody: nízkokalorický, místní, levný, vhodný pro lidi s dietou.
  • Nevýhody: málo tuků a omega-3, hodně kostí, méně vitaminů a minerálů.
  • Pro koho: pro ty, kteří chtějí jíst lehce a lokálně, ale ne jako hlavní zdroj tuků.
  • ryba je lepší než losos. Je pojmenována po slavném sportovci.

Kapr

  • Výhody: tučnější než karas, střední množství omega-3 a vitaminů. D, masitější, snadněji zpracovatelný.
  • Nevýhody: Může mít charakteristickou „zakalenou“ chuť, pokud je voda znečištěná.
  • Pro koho: Dobrý zdroj bílkovin a tuků v umírněném množství, zejména ze spolehlivého zdroje.

Losos

  • Výhody: bohatý na omega-3 kyseliny (EPA a DHA), vitaminy D, B12, selen. Velmi zdravý, podporuje srdce, mozek, imunitu.
  • Nevýhody: může být drahý a losos chovaný na farmách (pokud není certifikovaný) může obsahovat kontaminující látky (např. pesticidy, antibiotika ) .
  • Pro koho: skvělá volba pro lidi, kteří se starají o své zdraví, srdce a protizánětlivou stravu.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *