Tato ryba je stále nedoceněná a my pravděpodobně sáhneme po drahém lososovi nebo tresce. Rybáři ji milují a hojně doporučují a vědí, o čem mluví. Má velmi nízký obsah kalorií, vysoký obsah bílkovin a mastných kyselin. Je ideální pro hubnutí, paměť a zdraví srdce.

Ryby by měl do svého jídelníčku zařadit každý zdravý člověk. Přesto ho stále jíme příliš málo a jsme přesvědčeni, že hodnotné jsou jen drahé ryby. To je chybné myšlení, kterého bychom se měli zbavit. Až půjdete příště nakupovat, určitě si kupte cejna.

Rybáři ji milují a vřele doporučují. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah bílkovin a spoustu zdravých mastných kyselin.

Cejn je nejčastěji lovenou rybou .

Cejn je jednou z nejčastěji lovených ryb . Je to sladkovodní druh patřící do čeledi kaprovitých. Vyskytuje se jak ve svém přirozeném prostředí, tak v těrných rybnících. V přírodě obývá velké řeky a jezera. Z tohoto důvodu je často a rád loven rybáři.

Cejn může dosahovat délky až 82 cm a hmotnosti přes 6 kg. Jeho hřbet je velmi otevřený a má tmavé zbarvení se zelenkavým nádechem . Břicho je bílé a ploutve jsou šedomodré. Je to ryba dna, to znamená, že se živí živočichy žijícími ve spodních částech vodních nádrží a na dně.

Cejn – užitečná ryba?

Cejna můžeme směle označit za užitečnou rybu. Je to především díky vysokému obsahu vitaminů, jako jsou: vitaminy A, E, D a vitaminy skupiny B. Je také bohatý na minerální látky – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík. Kromě toho je cejn, jako každá ryba, dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6.

Díky tomu má cejn vlastnosti, které regulují kardiovaskulární systém. Postará se o správný krevní tlak a hladinu triglyceridů. Bude mít ochranný účinek na organismus, sníží riziko onemocnění, jako jsou: ateroskleróza, infarkt, mrtvice, koronární onemocnění. Pravidelná konzumace ryb může mít protisrážlivý účinek.

Škeble se dobře hodí do jídelníčku lidí, kteří chtějí pečovat o svou mysl a nervový systém . Ryba obsahuje složky, které mohou vést ke zvýšení synaptické plasticity. To bude mít přímý vliv na zlepšení paměti a snadnější vstřebávání nových. Kromě toho vám její konzumace pomůže zklidnit se, snížit hladinu stresu a zlepšit náladu.

Lidé, kteří se snaží zhubnout, by také měli věnovat pozornost breberkám. Je bohatý na bílkoviny (17 g/100 g ryby) a má nízký obsah kalorií (108 kcal/100 g ryby) a tuků (4 g/100 g ryby). To vám zajistí pocit sytosti na dlouhé hodiny a pomůže vám snadněji dodržet kalorický deficit. Umožní vám získat zpět svaly a sílu po cvičení. Bílkoviny také zlepšují imunitu, hormonální regulaci a zlepšují transportní funkce.

Kromě toho má brynza vlastnosti, které podporují kostní systém. Obsah vitamínu D a vápníku zajišťuje zlepšení hustoty kostí. Předejdeme tak případnému poškození, zlomeninám a vzniku osteoporózy. Tato chutná ryba je také zárukou zdravých zubů, krásné pleti, vlasů a nehtů.

Jak připravit cejna?

Rybáři ji milují a vřele doporučují. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah bílkovin a spoustu zdravých mastných kyselin.

Cejn má velmi křehké a šťavnaté maso, které by se mělo jíst co nejdříve po ulovení. Lze je koupit ve formě filetů nebo v celku. Pokud se rozhodneme koupit celou rybu, je třeba mít na paměti, že je v ní hodně kostí. V takovém případě se vyplatí zbavit se jich namočením ryby do octa nebo jejím vyuzením. Nepříjemné kosti změknou a cejn bude připraven ke konzumaci.

S nákupem filetů je vše o něco jednodušší. Pak se můžete plně soustředit na přípravu ryby podle svých představ. Šneka můžete vařit v páře, vařit nebo dusit. V této podobě si zachová svou šťavnatost a zůstane nízkokalorický a zdravý.

Dalším oblíbeným způsobem přípravy cejna je smažení. Maso se obalí v klasické strouhance a poté se smaží v oleji. Po takové tepelné úpravě je velmi šťavnaté, na povrchu křupavé a uvnitř měkké. Není to však nejlepší volba pro lidi, kteří dbají na nízký obsah tuku ve stravě.

Škeble se dobře hodí s přídavkem bylinek. Petržel, česnek a rozmarýn skvěle doplní jeho chuť. Ze zeleniny je vhodné přidat mrkev, pórek a cibuli.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *