Znepokojivá zpráva pro všechny milovníky ryb. Ekologické organizace varují před konzumací makrel. Nadměrný rybolov ohrožuje populace v severovýchodním Atlantiku.

Makrela, kdysi oblíbená ryba milovníků ryb a opakovaně propagovaná jako cenná složka zdravé stravy, je nyní na červené listině mnoha ekologických organizací. Světový fond na ochranu přírody (WWF) a organizace Good Fish důrazně nedoporučují konzumovat makrely. Důvodem je, že populace ryb v severovýchodním Atlantiku jsou značně vyčerpané. Podle organizace Good Fish byly povolené úlovky od roku 2010 překročeny o více než 41 %. Nedostatek mezinárodních dohod o udržitelném rybolovu tento problém ještě zhoršuje.

Stanou se oblíbené ryby luxusem? Odborníci bijí na poplach. „Kritický bod“

Makrela obecná v ohrožení – populacím hrozí kolaps

Makrela je totiž na prvním místě v žebříčku nejzdravějších druhů ryb. Nadměrný rybolov má však na jejich populaci dramatický dopad. Ztráta značky MSC v roce 2019 byla varovným signálem, který musí rybářský průmysl brát vážně. Bez dalších opatření hrozí populaci vyhynutí. Pokračující nadměrný rybolov má nejen environmentální, ale i ekonomické důsledky.

Doporučení s dalekosáhlými důsledky

Stanou se oblíbené ryby luxusem? Odborníci bijí na poplach. „Kritický bod“

Ekologické organizace doporučují konzumovat druhy ryb s označením ASC nebo MSC, což znamená odpovědný rybolov. Příručka WWF o rybolovu poskytuje spotřebitelům rady, jak si vybírat udržitelné ryby a mořské plody. Tento průvodce je zdarma k dispozici online a pomůže vám činit informovaná rozhodnutí, která chrání životní prostředí a zajišťují budoucnost rybolovu. Na tyto produkty se mohou spolehnout i ti, kteří rádi konzumují ryby kvůli cenným omega-3 mastným kyselinám.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *