Tento druh sýra se vyrábí pouze na Kypru a všechny ostatní jsou jen pokusy o dosažení podobné chuti. Nejenže má skvělou chuť, ale má i zdraví prospěšné účinky. Je nejvhodnější pro starší lidi a ty, kteří dbají o svou postavu. Je prospěšný pro srdce a posiluje kosti.

Halloumi je sýr přímo z Kypru

Starší lidé by měli jíst pravidelně. Je to dobré pro zrak, posiluje kosti a zlepšuje mozkové funkce.

Druh sýra, který se vyrábí pouze na Kypru, je originální haloumi. Pro obyvatele ostrova je nedílnou součástí tradiční kuchyně: průměrný Kypřan ho sní v průměru 8 kg ročně. Vyrábí se již tisíce let a dodnes neztratil na své oblibě. Z tohoto důvodu byl haloumi v roce 2021 zařazen do rejstříku produktů EU s chráněným označením původu.

Po Kypru jsou nejoblíbenějšími konzumenty sýru Haloumi Britové, ale vyváží se i do mnoha dalších částí světa. Lze jej koupit i v České republice, nejčastěji v obchodech s řeckými nebo středomořskými specialitami. Jeho cena však může být ve srovnání s jinými dostupnými sýry výrazně vyšší.

Jak poznat pravé halloumi?

Pravé haloumi poznáte podle složení. Sýr se tradičně vyrábí z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka. Pokud tedy očekáváme, že si koupíme výrobek z Kypru, věnujme pozornost tomu, z čeho je vyroben. Výrazná převaha nebo obsah pouze kravského mléka může naznačovat, že se jedná pouze o napodobeninu sýra halloumi.

Sýr halloumi poznáme také podle toho, že se jedná o výrobek s chráněným označením původu v Evropské unii. Původní sýr musí být vyroben na Kypru amusí splňovat určité normy. Obal musí být označen CHOP.

Měli bychom se zamyslet nad cenou sýra, který si vybíráme. Originální haloumi bude mnohem dražší než jeho napodobeniny. Je to proto, že tradiční mléčné výrobky vyžadují zvláštní výrobní postupy.

Rozlišovacím znakem originálního haloumi od výrobků na jeho bázi je jeho reakce na tepelnou úpravu. Pravý, tradiční sýr si zachovává svůj tvar a konzistenci i při zahřátí, například: na grilu. Neroztaví se ani neroztahuje.

Kdo by měl haloumi jíst?

Sýr haloumi je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, neboť obsahuje až 20 g této složky na 100 g. Taková porce poskytne 313 kcal a 25 g tuku. Kromě toho pochoutka z Kypru doplní potřebu vitaminů skupiny B, vitaminů A, D, E a K. Co se týče minerálních látek, je bohatá na fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník.

100 g sýra Haloumi pokryje denní potřebu vápníku pro dospělého člověka. Z tohoto důvodu bude mít pozitivní vliv na správný stav kostí a zubů. Zabrání nedostatku živin, který může vést k osteoporóze, zubnímu kazu, bolestem svalů a kloubů. Sýr haloumi by proto měli konzumovat starší lidé, jejichž kostní struktura je stále slabší a náchylnější ke zlomeninám.

Pravidelná konzumace sýra Haloumi se doporučuje lidem s oslabeným imunitním systémem. Jeho konzumace bude mít na organismus protizánětlivý účinek, sníží pravděpodobnost onemocnění a zmírní kožní onemocnění. Tuto vlastnost má díky svým antioxidantům, které mají navíc schopnost zpomalovat stárnutí těla a mysli a zabraňují vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Vysoké množství vitaminu A znamená, že halloumi má pozitivní vliv na zrak. Zajistí správnou funkci sítnice a jejích vnějších vrstev. Chrání mimo jiné před: kuřím okem, šedým zákalem a věkem podmíněnou makulární degenerací .

Haloumi by navíc měli konzumovat pacienti, kteří si přejí regulovat nervový systém. Konzumace hořčíku a fosforu spolu se sýrem zajistí správnou svalovou kontrakci a sníží vysoký krevní tlak. Kromě toho se zmírní příznaky silného stresu, což umožní zklidnění.Starší lidé by měli jíst pravidelně. Je to dobré pro zrak, posiluje kosti a zlepšuje mozkové funkce.

Co dělat s halloumi?

Halloumi má jemnou a mírně slanou chuť, někteří ho přirovnávají k mozzarelle. Výsledkem je velmi univerzální produkt, ze kterého lze připravit mnoho chutných pokrmů. Především však lze halloumi použít jako samostatnou svačinu. Zvláště chutný bude, když ho ugrilujete.

Díky vysokému obsahu bílkovin je halloumi náhradou masa pro vegetariány. Díky tomu je kyperský sýr ideální jako příloha k hamburgerům nebo tortillám a hodí se i na sendviče. Ze smaženého halloumi lze připravit lahodné saláty a dokonce i těstoviny.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *