Brambory jsou stejně jako ostatní zelenina velmi náchylné k houbovým chorobám. Jednou z nejčastějších chorob brambor je rhizoktonie. Způsobuje deformaci hlíz, které se zmenšují a pokrývá je nevzhledná slupka. Jak proti ní bojovat?

Původcem rhizoctonie brambor je houba Rhizoctonia solani, která napadá jak podzemní, tak nadzemní části brambor. Je třeba dodat, že tato houbová choroba se vyskytuje i u mnoha dalších druhů kulturních a okrasných rostlin. Poškozuje zejména červenou řepu, mrkev a sóju, ale také fuchsie, karafiáty a tulipány. Houba se vyskytuje v půdě jako spory, méně často jako mycelium. Spory mohou být v půdě přítomny i několik let. Brambory jsou infikovány přes kořeny nebo hlízy.

Tato choroba ohrožuje výnos a kvalitu brambor. Jak lze rhizoktonii potlačit?

Jaké jsou příznaky rhizoktonie brambor?

Houbové onemocnění narušuje transport vody do listů a asimilátů (produktů fotosyntézy) do vyvíjejících se hlíz. Rizoktoniové vadnutí se rozvíjí za podmínek vysoké vlhkosti a nízké teploty v době výsadby. Houba se také množí, pokud se brambory často pěstují na stejném poli. Choroba se projevuje různými způsoby. Na jaké příznaky byste si měli dát pozor?

  • Hniloba klíčků je nejnebezpečnější formou této choroby. Houba postihuje klíčky, na kterých se objevují hnědé skvrny. Postupem času se stále zvětšují, až výhonky nakonec uhnijí a odumřou. Choroba postihuje i výhonky na hlízách. V důsledku toho se sklizeň opožďuje a stává se méně vydatnou.
  • Hniloba báze stonku – další hniloba se rozvíjí v podzemních částech rostliny, zejména na bázi stonku. Vizuálně připomíná hnijící dřevo, odtud název. V důsledku toho je narušen transport vody a asimilátů mezi kořeny a nadzemní částí. Brzy se objeví sekundární příznaky na listech. Ty se začnou kroutit a měknout. Na spodní straně jsou viditelné purpurově růžové skvrny. V paždí listů se také tvoří vzduchové hlízky. Dalším příznakem je tzv. stonková moučnatost, která se tvoří v období vysoké vlhkosti vzduchu. Má podobu bílého kožovitého povlaku, který se objevuje na stoncích.
  • Vosy a deformace hlíz – v důsledku choroby se na povrchu brambor tvoří černá sklerocia – produkty činnosti mycelia. Jak brambor roste, postupně se vzájemně spojují. Hlízy jimi pokryté se nazývají vlnovky. Na bramborách se mohou objevit také korkové skvrny a příznaky připomínající obyčejnou parchu.

Jak bojovat proti rhizoktonióze brambor?

Tato choroba ohrožuje výnos a kvalitu brambor. Jak lze rhizoktonii potlačit?

Brambory napadené touto chorobou jsou nevhodné ke konzumaci nebo zpracování. Co bychom měli dělat, pokud zjistíme, že došlo k napadení plodin rhizoktonií? V tomto případě je nutné použít fungicidy. Účinné jsou přípravky obsahující specializované bakterie, které potlačují rozvoj patogenů. Bakterie kolonizují kořenový systém rychleji než houby a během tohoto procesu produkují enzymy, které způsobují rozklad buněčných stěn hub.

V případě houbových chorob, jako je Rhizoctonia laxa, mají velký význam preventivní opatření. Uvádí se zejména: zálivka sadbových brambor. Toto ošetření se provádí před výsadbou nebo těsně před ní jemným kapkovým postřikem. Pokud nechceme, aby hlízy přišly do přímého kontaktu s chemikáliemi, lze postřik provést na půdu. V posledních letech se stalo velmi oblíbeným ULV hnojení. Jedná se o přesnou metodu, která nám umožňuje použít malé množství fungicidu. Zálivka brambor chrání klíčící hlízy před infekcí.

Jak chránit brambory před rhizoktoniózou?

Je třeba si uvědomit, že rozvoji choroby svědčí výsadba brambor do chladné a vlhké půdy. Proto je lepší plánovat výsadbu po skončení mrazů, kdy se půda zahřeje (nad 10 stupňů Celsia). Riziko se také zvyšuje, pokud je výsadba příliš hluboká. Dalším problémem je sázet pouze zdravou sadbu brambor. Doporučuje se také střídání plodin s přestávkou 4-5 let mezi výsadbami brambor.

Rhizoktonióza je závažné onemocnění, které se obtížně kontroluje. Pro snížení rizika jejího výskytu je nutné přistupovat k problému komplexně, s využitím vhodných preventivních opatření, agrotechniky a fungicidů. Velmi dobře působí také krmení přípravky obsahujícími velké množství draslíku, který zvyšuje odolnost vůči houbám. Kromě toho je třeba pravidelně sledovat stav kořenů a listů.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *