Mnoho lidí považuje lososa za nejzdravější rybu, která skutečně obsahuje mnoho cenných živin. češi ho milují a rádi ho kupují, i když je často odrazuje cena. Přitom si můžeme koupit rybu, která je stejně hodnotná, ne-li hodnotnější, a stojí mnohem méně.
– ‚Ne všechny ryby jsou stejné,‘ říká lékař a vysvětluje, že některé jsou hodnotnější a jiné méně. Doporučuje vyzkoušet makrelu atlantskou, nejlépe čerstvou. Zároveň radí, abychom si ji nepletli s makrelou královskou, která takové vlastnosti nemá. – ‚Tento zdánlivě malý rozdíl může mít velký vliv na naše zdraví,‘ upozorňuje.
Makrela královská je často kontaminována velkým množstvím toxické rtuti, zatímco makrela atlantská obsahuje pouze stopy tohoto prvku.
- Proč je makrela atlantská zdravější než losos?
Odborník na výživu vysvětluje, že makrela obsahuje více zdravých složek. Stojí za to vědět, že poskytuje o 40 % více omega-3 mastných kyselin – na tyto látky je nejbohatší běžně konzumovaná ryba. Proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku? Důvodů je mnoho, ale doktor Bartek Kulczynski se zaměřil na ten nejdůležitější. Zaznamenal zlepšení funkce mozku a oběhového systému.
Studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny zlepšují paměť, snižují riziko demence a mají pozitivní vliv na náladu, zmírňují příznaky deprese a úzkosti. Významně také snižují hladinu triglyceridů a regulují krevní tlak.
– Makrela atlantská je také velmi dobrým zdrojem selenu, prvku, který je nesmírně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy – vysvětluje odborník a dodává, že nejméně každý desátý člověk v České republice má tohoto prvku nedostatek, takže jde o závažný problém.
Konzumací jedné porce makrely atlantské pokryjeme až 80 % denní potřeby selenu.
Odborník upozorňuje, že makrela má také více selenu než losos, i když v tomto případě nejsou rozdíly tak výrazné.
Další výhodou této ryby je skutečnost, že je vynikajícím zdrojem vitaminu B12, obsahuje ho 2,5krát více než losos. Obsahuje také vysoké množství vitaminu B3. Samozřejmě nesmíme zapomínat, že makrela je produkt bohatý na kvalitní bílkoviny, které jsou nezbytnou složkou pro fungování celého organismu.
0 komentářů