Mnozí Češi na toto ovoce už možná zapomněli, ale roste divoce po celé zemi a dá se sbírat po kilech. Korálová kalina se používá v tradiční medicíně, ale lze ji zařadit i do jídelníčku. Jen ne v syrové podobě!

  • Korálovec kalinový roste po celé České republice a má dlouhou tradici využití v přírodní medicíně.
  • Obsahuje cenné složky: vitaminy C, K, flavonoidy, fytosteroly a má protizánětlivé účinky.
  • V syrové formě je jedovatá – musí se zpracovat (šťávy, džemy, nálevy).
  • Používá se při nachlazení, zažívacích potížích a křečích a pro těhotné ženy.
  • Toto ovoce zachraňuje srdce. Češi na něj už zapomněli, a to jako by bylo zadarmo.

Korálová malina – co je to za ovoce? Jak ho jíst? Informace na

Na některé plody Češi trochu zapomněli, i když krásně rostou. Viburnum opulus je druh keře z čeledi Adoxaceae , někdy zařazovaný do čeledi Kalinaceae a také do čeledi zimolezovitých. Jak užitečná je tato rostlina?

Korál Kalina se kdysi používal v přírodní medicíně a někdy se používá dodnes. Není divu – šťáva z kaliny je užitečná při nachlazení, vysokém krevním tlaku a zažívání. U nás je to běžný druh, který se v přírodě vyskytuje v Evropě a středozápadní Asii. Jak zařadit kalinu do svého jídelníčku?

Kalina korálová – výživová hodnota a zdravotní účinky plodů

Nezapomeňte, že syrová kalina může být toxická a měla by se používat například pro přípravu šťávy. V přírodě tato rostlina roste podél řek, její plody se sklízejí od srpna do října. Jedná se o velmi užitečné ovoce obsahující velké množství fytosterolů neboli rostlinných sterolů. Ty brání vstřebávání cholesterolu v tenkém střevě – v jistém smyslu vytlačují cholesterol ven a zaujímají jeho místo v trávicím traktu. Tímto způsobem snižují riziko vysokého krevního tlaku a podporují činnost srdce.

Kalina obsahuje také antioxidanty, jako jsou flavonoidy, organické kyseliny a velké množství vitaminů C a K. Konzumace kaliny – plodů, kořenů nebo květů – samozřejmě ve zpracované formě, zklidňuje trávicí systém, má protikřečový účinek, pomáhá při nervových poruchách a zmírňuje křeče v nohou. Zajímavé je, že kalina se doporučuje těhotným ženám, protože pomáhá při bolestech a zabraňuje potratům.

Toto ovoce zachraňuje srdce. Češi na něj už zapomněli, a to jako by bylo zadarmo.

Pro shrnutí uvádíme nejdůležitější nutriční hodnoty kaliny:

  • fytosteroly
  • katechinové třísloviny
  • estery pryskyřic
  • skopoletin
  • triterpeny
  • flavonoidy
  • vitamin C
  • vitamin K
  • vitamin P
  • vitamin A

Díky svým četným zdravotním přínosům má kalina následující vlastnosti. Vypadá jako:

  • analgetikum
  • antioxidant
  • antimikrobiální
  • protizánětlivý prostředek
  • protikřečový účinek
  • diuretikum
  • choleretikum
  • proti krvácení
  • expektorans
  • uklidňující
  • posilující

Jak jíst kalamáry? Nálevy, šťávy, dieta

V zemích bývalého SSSR se často setkáte s odrůdou kaliny, chuťově méně hořkou. V České republice však může být divoká odrůda pro každodenní konzumaci příliš nepříjemné chuti. Nic vám samozřejmě nebrání vysadit si na zahradě odrůdu s méně hořkou chutí. Kalina není od roku 2014 chráněna.

Nezapomeňte však, že syrová kalina obsahuje saponin, toxickou látku, která může při konzumaci způsobit zvracení, závratě nebo mdloby. Po zpracování ji lze konzumovat jako šťávu, džem, nálev, marmeládu nebo tinkturu. Nejlépe je sbírat kalinu krátce po prvních mrazech, aby se zabránilo její hořké chuti. Plody můžete také zmrazit, účinek bude stejný. Vyzkoušíte to?

Toto ovoce zachraňuje srdce. Češi na něj už zapomněli, a to jako by bylo zadarmo.

Jak používat korálovec v kuchyni? 5 jednoduchých receptů

Kalinu, která je známá svými výraznými červenými plody, lze v kuchyni využít mnoha kreativními způsoby. Zde je 5 jednoduchých receptů s využitím této podceňované suroviny:

  1. Kalina a jablečný džem – plody kaliny povaříme s jablky a trochou cukru, pak je nakrájíme dohladka. Ideální k namazání na chléb nebo jako příloha k dezertům.
  2. Kalina a pomerančový kompot – povařte kalinu s plátky pomeranče, přidejte skořici a hřebíček a podle chuti oslaďte. Chutný nápoj pro chladné večery!
  3. Kali chutney – smíchejte kalinu s cibulí, jablečným octem a kořením a vytvořte pikantní přílohu k masu a sýrům.
  4. Kaliové želé – povařte kalinu s vodou a cukrem, sceďte, tekutina ztuhne v jemné želé. Výborně se kombinuje s čerstvým chlebem.
  5. Tinktura z kaliny – plody naplníme cukrem, zalijeme alkoholem a necháme několik měsíců odstát. Výsledkem je hřejivý nápoj pro zimní večery.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *