Co zajímavého se dá uvařit ve fritéze? Vzduchová fritéza bez oleje umožňuje mnohem snadněji připravit zdravé a chutné pokrmy. Zde jsou tři recepty, které můžete využít při přípravě jarní večeře nebo svačiny. Pokud nemáte fritézu, klidně je připravte v troubě.
Po měsících chladného počasí a vydatných hřejivých jídel přichází čas, kdy chceme do svého jídelníčku přidat něco lehkého a barevného. Zelenina a ovoce se stávají zdrojem inspirace pro experimentování v kuchyni a my stále častěji toužíme vyzkoušet pokrmy, které jsou nejen chutné, ale také jednoduché a rychlé na přípravu. Právě k tomu se hodí fritéza – přístroj, který umožňuje připravit jídlo s minimem tuku a přitom zachovat veškerou jeho chuť a křupavost.
– Vzduchová fritéza na odtučněný olej je jedním z těch kuchyňských spotřebičů, které se v posledních letech staly velmi populárními, a to z dobrého důvodu. Díky technologii cirkulace horkého vzduchu můžete jídlo připravit rychleji, s menším množstvím tuku a přitom zachovat jeho bohatou chuť a pěknou křupavou kůrčičku. Je to skvělá odpověď na potřeby moderní kuchyně, zejména na jaře, kdy hledáme lehčí sezónní pokrmy, které nám dodají energii, snadno se připravují a přitom jsou plné chutí a textur, pro které milujeme domácí jídlo. Přístroj se hodí kdykoli během dne – snadno s ním připravíte rychlé snídaně, výživné obědy, svačiny a večeře, ale i svačiny a lahodné dezerty.
Tři recepty na jarní večeře připravené ve fritéze. Jsou chutné a jednoduché, lze je připravit i v troubě.
Recept na jarního lososa s koprem a chřestem
Jaro miluje lehké chutě a losos s křupavým chřestem je pro toto klima ideální. Šťavnatá, křupavá ryba bohatá na cenné omega-3 mastné kyseliny se skvěle doplňuje s lehce opečeným chřestem. Vše podtrhuje jemná chuť čerstvého kopru a citronu. Tato kombinace by se měla v letošní sezóně objevovat na stole často!
Složení: 1: Příprava: 2 filety z lososa, svazek zeleného chřestu, půlka citronu, mořská sůl a pepř, lžíce olivového oleje, čerstvý kopr. Příprava: Chřest omyjeme, odkrojíme špičky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Filety z lososa potřeme olivovým olejem a podle potřeby dochutíme. Lososa a chřest vložte do fritézy. Pečte 12-15 minut při 180 °C. Podávejte s čerstvým koprem. Pokud používáte troubu, položte lososa a chřest na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 200 °C.
Zapečené sladké brambory s avokádem a řeckým jogurtem
Přirozená sladkost batátů, krémové avokádo a lehce nakyslý řecký jogurt tvoří kompozici s vyváženou chutí a jedinečnou strukturou, která vám dodá energii a poskytne spoustu živin. Díky přidání čerstvého koriandru, bohaté limetkové šťávy a sušených chilli papriček je každé sousto skutečně jarní pochoutkou. Složení: Složení: 2 střední batáty, 1 zralé avokádo, 100 g řeckého jogurtu, limetková šťáva, sůl, pepř, sladká paprika, chilli vločky, hrst čerstvého koriandru.
Postup přípravy: Sladké brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a okořeníme paprikou. Pečeme ve fritéze 15 minut při 180 °C nebo v troubě vyhřáté na 200 °C 25 minut. Zralé měkké avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme limetkovou šťávu, sůl a pepř. Pečené sladké brambory podávejte s guacamole a řeckým jogurtem, posypané čerstvým koriandrem a chilli vločkami.
Tartaletky z cukety a ricotty
Křehké mini tartaletky s lehkou slanou náplní, ideální k obědu, svačině nebo večeři. Jejich křehké těsto je základem pro jemný sýr ricotta, na tenké plátky nakrájenou cuketu a čerstvé bylinky, které celému pokrmu dodávají jarní charakter. Je to na přípravu jednoduchý, ale působivý pokrm, který můžete s úspěchem servírovat rodině i nečekaným hostům. Skvěle se hodí také jako jídlo do obědové krabičky.
Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g studeného másla, špetka soli, 3-4 lžíce studené vody. Náplň: 250 g ricotty, 2 malé cukety nakrájené na tenké plátky, hrst čerstvé zelené cibulky a bazalky, sůl a pepř.
Příprava: Z mouky, oleje, soli a vody rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme na 20 minut do chladničky. Těsto vyválíme, vložíme do formiček, propícháme vidličkou a pečeme 5 minut ve fritéze při 180 °C. Poté tartaletky naplňte směsí ricotty, plátky špenátu, špetkou soli, pepře a čerstvých bylinek. Pečte dalších 10-12 minut. Pokud připravujete koláč klasickou metodou v troubě, pečte základ 10 minut při 190 °C a poté náplň dalších 15 minut.
0 komentářů