Cheesecake je jeden z nejlepších sýrových dortů na světě. A i když se v poslední době objevilo mnoho receptů na bakisky, babiččin cheesecake – vzdušný a lehký jako obláček – je ideální na svátky. Přinášíme vám recept na tvarohový koláč, který se neokouká a je úžasný svou chutí.
Jak udělat tvarohový koláč svěží a lahodný? Cheesecake je bezpochyby králem dezertů. Nelze si bez něj představit Velikonoce, Vánoce a další rodinné svátky. Ať už ke kávě podáváme orosený cheesecake, královský cheesecake, broskvový cheesecake nebo třeba newyorský, krakovský či vídeňský cheesecake, jíme ho s chutí. Receptů na cheesecake je tolik, že si každý najde svou oblíbenou chuť.
Někoho nadchne těžký a hutný krakovský cheesecake s charakteristickou mřížkou z těsta na povrchu, jiný dává přednost jemné sýrové hmotě, která se rozplývá v ústech. Tento dezert v různých variantách potěší mlsné jazýčky ve všech zeměpisných šířkách a délkách. Anglický a americký cheesecake, francouzský gâteau au fromage, španělský tarte de queso, německý Käsekuchen nebo čínský Rǔlào dàngāo jsou jen malou částí toho, co svět cheesecaku nabízí. Pokud však sníte o dortu, který je lehký jako obláček, nadýchaný a vlhký, použijte recept našich babiček a použijte bramborový trik.
Babiččin cheesecake byl vždy nadýchaný a neopadával. Babička přidávala k sýru dvě lžíce této omáčky, to byl její recept na úspěšný cheesecake.
I když se tento nápad může zdát bláznivý, ve své jednoduchosti je geniální. Aby byl cheesecake svěží a zároveň vlhký, přidávaly naše babičky do cheesecaku vařené brambory. Takový cheesecake z Babiččina pekařství vydrží déle čerstvý, i když ho možná nebudete moci vyzkoušet. Tento bramborový cheesecake zmizí téměř okamžitě po vytažení z trouby. Jak ho připravit. Použijte svůj oblíbený recept, ale přidejte do něj vařené brambory. Na jeden kilogram tvarohu budete potřebovat dvě velké lžíce bramborové kaše. Pokud nemáte oblíbený recept, můžete použít náš. Níže je uvedena dokonalá jarní varianta tvarohového koláče, která se skvěle hodí na velikonoční stůl.
Velikonoční tvarohový koláč od babičky. Perfektní recept na Velikonoce
Ingredience na bazalkový a tymiánový cheesecake:
Složení: 1 kg tvarohu, 3 lžíce lipového medu, půl balíčku másla, 2 velké lžíce bramborové kaše, 1 hrnek mléka, 6 vajec, 1 lžička kvásku, svazek bazalky, svazek tymiánu, kůra z jednoho citronu.
Náplň: 150 g bílé čokolády, 35 ml dvojité smetany.
Příprava tvarohového koláče s bazalkou a tymiánem: Oddělte lístky bazalky a tymiánu od stonků a přelijte je vroucí vodou, po minutě sceďte a vložte do studené vody. Po další minutě bylinky vyjměte a osušte. Přendejte do vysoké mísy, přidejte žloutky (bílky vynechte a šlehejte do tuha), promíchejte.
Přendejte do velké mísy, přidejte mléko, citronovou kůru, máslo a prášek do pečiva. Vyšlehejte mixérem, postupně přidejte sýr a poté přidejte brambory. Když jsou všechny suroviny promíchány, přidáme vaječnou pěnu a lžící jemně promícháme. Sýrovou směs nalijte na plech.
Pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové těsto nechte v troubě ještě 10 minut. Smetanu zahřejte na vodní lázni, přidejte nasekanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpusťte. Připravenou polevou potřeme vrchní část cheesecaku.
0 komentářů