Pocházejí sice z Blízkého východu, takže se do Česka musí dovážet, ale to neznamená, že jich nemáme nedostatek. Datle se dají snadno koupit v hypermarketech a jsou skutečnou pokladnicí vitaminů a živin. Zaslouží si, abychom se o ně zajímali.
- Datle jsou pokladnicí vitaminů, které podporují zdraví srdce a mozku.
- Mají vysoký obsah draslíku a dalších minerálních látek.
- Díky obsahu vlákniny podporují zdraví trávicího traktu.
- Jak datle jíst? Informace o ovoci
Datle neboli plody datlové palmy ( Phoenix dactylifera ) jsou oblíbenou pochoutkou na Blízkém východě, ale už ovládly i hypermarkety. Není divu – datle jsou velmi sladké a zároveň mimořádně zdravé. Zatím, ačkoli jsou poměrně snadno dostupné, o nich mnoho Čechů možná ani neslyšelo. Jaké jsou výhody datlí?
Datle, ačkoli jsou sladké, stojí za to jíst každý den, protože jejich výživová hodnota a zdraví prospěšné účinky jsou opravdu pozoruhodné. Konzumace tohoto ovoce prospívá vašemu srdci, mozku a kostem. Zjistěte, jak jsou datle prospěšné pro vaše zdraví.
Datle, které jsou dobré na… všechno? Sladké a zdravé
Datle jsou plody datlové palmy, jednoho z nejstarších pěstovaných ovocných stromů na světě. Pocházejí ze severní Afriky a Blízkého východu, ale dnes se pěstují například v USA. Datle jsou peckovice dlouhé až 7 cm a masité. Jsou velmi sladké a existuje asi 1500 různých odrůd. Nejoblíbenější jsou Medjool, Mazafati a Halawi.
Datle obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek. Vynikají zejména obsahem draslíku. Ve 100 gramech datlí se nachází až 600 mg tohoto minerálu. Kromě toho jsou tyto plody bohaté na hořčík, měď, mangan, železo a vitaminy skupiny B. Jsou také zdrojem vlákniny a antioxidantů: flavonoidů, karotenoidů a kyseliny fenolové. V tomto ohledu jsou mnohem lepší než fíky a sušené švestky. Stručně shrnuto, zde jsou uvedeny zdraví prospěšné účinky datlí:
- draslík
- hořčík
- měď
- mangan
- železo
- vitamíny skupiny B
- vláknina
- flavonoidy
- karotenoidy
- kyselina fenolová
Mezi výhody tohoto vysokého obsahu antioxidantů patří snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Vysoký obsah vlákniny zajišťuje pravidelné vyprazdňování a zdraví trávicího traktu. Pro lidi, kteří se snaží zhubnout, bude důležitý pocit sytosti.
Proč se vyplatí jíst datle?
Konzumace datlí pomáhá předcházet řadě onemocnění. Patří mezi ně i degenerativní onemocnění mozku, tedy Alzheimerova choroba. Konzumace tohoto ovoce pomáhá zlepšovat paměť a schopnost učení. Pomáhají také zlepšovat lipidový profil a snižovat hladinu cholesterolu. Tím vlastně šetří srdce a celý cévní systém. Důležitý je v tomto ohledu také draslík, který se v datlích nachází ve velkém množství.
Ale to není všechno – datle díky mnoha minerálům, které obsahují, pomáhají také posilovat kosti. Prospějí také vlasům a pokožce. Jsou skvělou a přírodní alternativou kosmetiky pro péči o pleť a vlasy. Datlový sirup lze konzumovat jako zdravou náhradu cukru.
Čerstvé nebo sušené datle? Co si koupit a jíst?
V České republice lze sehnat jak sušené, tak čerstvé datle. Sušená verze je však častější . To není dobře, protože obsahují mnohem více kalorií. Čerstvé datle obsahují méně kalorií a mají nižší glykemický index, ale mají stejnou výživovou a zdravotní hodnotu.
Jaký je váš názor na tuto otázku? Je to lepší alternativa ke švestkám a fíkům, které zaplavily český trh? Datle jsou určitě zajímavou volbou, která zpestří vaši kuchyni. Tyto plody se hodí jako dezert, snídaně nebo jako přísada do ovocného salátu či müsli. Stojí za vyzkoušení.
0 komentářů