Obklopují nás tisíce rostlin, jejichž výtažky skrývají skutečná tajemství, která věda postupně odhaluje. Pokud jde o tuto bylinu, ačkoli je asijského původu, lze ji nalézt i u nás.
Semena rostliny pískavice řecké seno, afrického a asijského původu.
Pískavice řecké seno, Trigonella foenum-graecum, je u nás málo známá rostlina, jejíž semena a listy jsou součástí prastaré tradice ajurvédské medicíny i středomořské kuchyně. Nový vývoj, původem z jihozápadní Asie, se zaměřuje na její potenciální účinky na dvě dnes nejčastější onemocnění: cukrovku a poruchy trávení. Co o ní říká věda?
Existují důkazy o jeho používání ve starověku, protože jeho hindský název methi se nachází v lékařských textech, jako je Charaka Samhita (300 let př. n. l.) . Je známo, že v Egyptě se pískavice používala k balzamování mumií, takže byla také známou a vysoce ceněnou bylinou. Tento typ dokumentů zdůrazňuje použití semen, i když dnes je lze zakoupit ve formě prášku nebo kapslí jako doplněk stravy.
Diabetes
Pokud jde o kontrolu glykémie, její semena jsou bohatá na rozpustnou vlákninu, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a může snížit prudké zvýšení hladiny glukózy v krvi. V tomto ohledu vynikají také některé sloučeniny (hydroxyisoleucin a trigonellin), které zlepšují citlivost na inzulín.
Trávení
Již v tradiční medicíně se její rozemletá semena používala jako lék proti pálení žáhy díky obsahu hlenu, viskózní a želatinové látky, která se nachází v rostlinách a některých mikrobech a působí tak, že obaluje sliznici jícnu. Důležitá je v tomto ohledu také vláknina, kterou obsahuje (48 %) a která je účinná jak při zácpě, tak při střevní peristaltice.
Jak ji zařadit do svého jídelníčku?
Stejně jako u každého produktu, který hodláme zařadit do svého jídelníčku, je nejlepší, když svůj záměr oznámíme při lékařské konzultaci. Při užívání pískavice řecké seno je třeba dbát zvláštní opatrnosti zejména ve dvou případech: lékové interakce s hypoglykemickými látkami, jako je metformin, a v těhotenství, protože může vyvolat děložní stahy. S ohledem na to existuje několik běžnějších způsobů, jak ji zařadit do stravy.
Za prvé, podle starobylé tradice bychom mohli konzumovat její semena tak, že je předem namočíme přes noc, aby se snížila jejich hořká chuť. Další z nejběžnějších forem je prášek z pískavice řecké seno, který lze snadno přidávat do polévek nebo koktejlů, pokud ho nekonzumujete více než pět gramů denně. Skvělou volbou je takénálev z rozdrcených semen a nakonec je tu možnost konzumace extraktu ve formě doplňku stravy.
0 komentářů