Zánět je reakcí organismu na určité okolnosti, které vnímá jako „agresi“. Pokud se tento zánět stane chronickým, nebudete moci dobře spát a hrozí, že onemocníte.

Jsme to, co jíme, a na základě toho je důležité si uvědomit, že potraviny, které jíme k večeři, mají zásadní vliv na dobrý spánek (nebo jeho nedostatek). Kromě toho, že se snažíme jíst brzy, alespoň tři hodiny před spaním, odborníci doporučují vyhýbat se rychle stravitelným sacharidům, které způsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi; ani ultra zpracovaným potravinám nebo potravinám s přidaným cukrem, které jsou spojenci nespavosti. Ani alkohol, bez ohledu na to, jak dobře nás uspává, není dobrým společníkem pro spánek.

Večeře doporučovaná odborníky na výživu pro detoxikaci a lepší odpočinek: hotová za 15 minut.

V této souvislosti je vhodné konzumovat potraviny, které zabraňují zánětům, zdravotnímu problému, který vzniká jako reakce na to, co tělo vnímá jako vnější agresi (špatná strava, nedostatek pohybu, špatné návyky, špatný odpočinek…). Odborníci na výživu ve svých doporučeních vysvětlují, jak tučné ryby, zelená listová zelenina, některé bylinky, ořechy a červené ovoce podporují dobré trávení, což nám umožňuje dobře spát.

„Zázračné potraviny“ neexistují, ale existují jejich účinné kombinace.

Pokud jde o přípravu zdravé večeře, která nám pomůže zbavit se za den nahromaděných toxinů, stresu a nezdravých potravin, nejde o zařazení jediné „zázračné“ potraviny, ale o dodržování vyváženého jídelníčku, v němž jsou tyto složky pravidelnou součástí stravy. Podle odborníků na výživu je dobrým výchozím bodem dodržování středomořské diety, která je známá svými přínosy při snižování zánětů a zlepšování celkového zdravotního stavu. Někdy však časová omezení nebo každodenní rutina ztěžují každodennídodržování této možnosti .

Plánování a přidávání protizánětlivých přísad je gestem, které může dodržování zdravé stravy usnadnit, učinit chutnější a ekologičtější. Zánět je přirozená reakce těla, která funguje jako obranný mechanismus proti zranění nebo infekci. Když se otok stane chronickým, může být spojen s onemocněními, jako je cukrovka, obezita nebo kardiovaskulární problémy. Dobrou zprávou je, že při jeho regulaci hraje klíčovou roli výživa a my si můžeme připravit dokonalou večeři, která pomůže našemu tělu odpočinout si a obnovit zdraví.

Doporučené potraviny, které nám pomohou zbavit se nadváhy

Večeře doporučovaná odborníky na výživu pro detoxikaci a lepší odpočinek: hotová za 15 minut.

Ze všech potravin, které bychom si měli vybrat k večeři, vynikají tučné ryby, které napomáhají trávení a mají protizánětlivé účinky , například makrela, losos nebo sardinky, bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Za druhé je třeba za spojence považovat zelenou listovou zeleninu: špenát, mangold a kapusta jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty, které podporují dobré trávení. A co luštěniny, které jsou tolik doporučovány v každé zdravé stravě? V tomto případě se pro dobrý spánek doporučuje také čočka, cizrna a fazole (v malém množství), protože v sobě spojují vlákninu a rostlinné bílkoviny, které jsou nezbytné pro udržení správné činnosti imunitního systému.

Extra panenský olivový olej, který obsahuje polyfenoly a zdravé tuky chránící srdce, je díky svému složení také protizánětlivý, stejně jako zázvor, který je bohatý na gingerol a podporuje zejména trávení. Další koření, kurkuma, a její účinný kurkumin jsou ideální pro přidání do receptů na večeři, aby se zefektivnilo vstřebávání živin. Na závěr odborná doporučení: myslete na hořkou čokoládu, čím tmavší, tím lepší, je bohatá na flavonoidy, které mají ochranný účinek na záněty a kardiovaskulární zdraví; ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, protože obsahují bioaktivní látky podporující spánek; a borůvky nebo ostružiny s antioxidanty, které neutralizují oxidační stres.

Večeře, která pomáhá bojovat proti zánětu, krok za krokem

Večeře doporučovaná odborníky na výživu pro detoxikaci a lepší odpočinek: hotová za 15 minut.

Jako příklad doporučeného receptu na snížení otoků a zlepšení spánku :

Salátové tacos s lososem, sriracha a vlašskými ořechy. K přípravě tohoto pokrmu, který bude hotový za 15 minut, stačí v misce smíchat olivový olej, omáčku sriracha a trochu sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku. Oddělte listy od několika výhonků hlávkového salátu a jádro nakrájejte nadrobno.

Když je směs hotová, připravte si nastrouhanou syrovou mrkev a mleté vlašské ořechy (nebo vaše oblíbené ořechy). Na pánvi s několika kapkami olivového oleje smažte 4 minuty 250 g plátků lososa a mrkve, poté přidejte zálivku z oleje, octa a pepře. Osolte a opepřete a přidejte k nakrájenému salátu, přičemž listy, které jste si na začátku odložili, naplňte lososovou směsí. Navrch posypte vlašskými ořechy a. Protizánětlivý jídelníček pro dobrou dovolenou je připraven!


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *