Představte si, že připravujete lehký letní salát a místo obvyklého slunečnicového oleje vytáhnete láhev dýňového oleje, který má lákavou oříškovou chuť.
Chuťové vjemy se rozjasní a vaše tělo získá další porci omega-3 mastných kyselin. Jak se neztratit mezi množstvím nabídek? Pojďme si ujasnit, které salátové zálivky jsou nejen chutné, ale také užitečné.
„Lisovaný za studena“ nebo „chemická expozice“: důležité je studovat etiketu
Klíčem k dobrotě je přirozenost, odborník na bezpečnost potravin. Zapomeňte na používání rafinovaných olejů na smažení: do salátů je vhodný pouze nerafinovaný olej lisovaný za studena, který nebyl deodorizován. Takový produkt si zachovává vitaminy, fosfolipidy a esenciální omega kyseliny, které si tělo nedokáže samo syntetizovat. Oleje získané za použití rozpouštědel (což se často praktikuje kvůli zlevnění výroby) ztrácejí až 80 % užitečných látek. Dávejte pozor na označení Extra Virgin, Virgin nebo „first grade“ – to jsou známky vysoké kvality.
Omega-balance: proč nestačí jen olivový olej
„Nic takového jako dokonalý olej neexistuje,“ upozorňuje odborník. – ‚Kombinujte různé druhy, jako když umělec míchá barvy‘. Olivový olej je bohatý na omega-9 mastné kyseliny, slunečnicový olej na omega-6 a lněný olej vede v obsahu omega-3 mastných kyselin. Problémem je, že spotřeba omega-6 desítkykrát převyšuje normu (hlavně kvůli fast foodům) a omega-3 nedostáváme dostatečně. Řešení? Zařaďte do svého jídelníčku lněné semínko nebo lněný olej – už jedna čajová lžička denně pomůže doplnit deficit užitečných kyselin. Důležité je pamatovat: otevřenou lahvičku je třeba spotřebovat do 2-4 týdnů, protože olej na světle rychle získává hořkou chuť.
- Sezamový olej v kombinaci s medem je skvělým doplňkem asijských salátů. Ale pozor: sezam je na seznamu osmi nejčastějších alergenů!
- Dýňový olej zvýrazní sladkost pečené mrkve jako mávnutím kouzelného proutku.
- Lněný olej nemá rád teplo. Používejte ho pouze do studených pokrmů, jinak se vám může stát, že místo prospěšných látek získáte škodlivé.
- Usazeniny na dně láhve – to není vada, ale zdroj fosfolipidů. Před použitím olej prostě protřepejte!
Olej v průhledné láhvi je špatnou volbou. Světlo ničí vitamíny, proto dávejte přednost tmavému sklu nebo kovovému obalu.
„Falšovaný olivový olej“: jak se vyhnout padělkům
Věděli jste, že extra panenský olivový olej před uvedením do prodeje ochutnává speciální komise? Pokud alespoň jeden z deseti odborníků vyjádří nespokojenost, výrobek nedostane příslušný „titul“. V České republice je však téměř nemožné toto zkontrolovat. Zde jsou tři doporučení pro kupující:
– Na etiketě hledejte označení CHOP (chráněné označení původu), například Toscano;
– Datum lahvování by nemělo být starší než 12 měsíců od data nákupu;
– Olej skladujte na tmavém místě, ne na parapetu – i Extra Virgin ztrácí své blahodárné vlastnosti, je-li vystaven slunečnímu záření.
Ihned do lednice! Které oleje se kazí nejrychleji
Lněný olej – 4 týdny, dýňový olej – 2 měsíce, slunečnicový olej – 3 měsíce. Olivový olej lze skladovat až šest měsíců, pokud ho neuchováváte v blízkosti sporáku. Jednoduchý způsob, jak otestovat čerstvost: dejte kapku oleje na ubrousek. Pokud po hodině zůstane pouze mastná skvrna, je vše v pořádku. Pokud se objeví žlutá svatozář, znamená to, že olej zoxidoval a je lepší ho nepoužívat.
P.S. Vybrali jste si olej s označením „bio“? Ujistěte se, že je na obalu pečeť kvality – je to jediná záruka, že je olej skutečně vyroben bez použití chemikálií. A ano, i obyčejná majonéza může být zdravější: přidejte do ní lžíci hořčičného oleje, který ji okoření a dodá jí extra dávku vitaminu D!
0 komentářů