V mnoha domácnostech je křen nezbytnou součástí velikonočního stolu. Není to jen záležitost chuti, ale také jeho důležitých kořenů v křesťanské symbolice. S výjimkou velikonočního období se křen jí jen zřídka, což je vzhledem k jeho výživové hodnotě a potenciálním zdravotním přínosům škoda. V tomto článku se dozvíte, proč se křen vyplatí jíst častěji než jen jednou ročně o svátcích.
- Křen je ingredience, kterou používáme hlavně o Velikonocích.
- Je cenným zdrojem živin a bioaktivních látek s řadou potenciálních zdravotních přínosů.
- Křen má protizánětlivé a antibakteriální účinky, ničí volné radikály a může bránit rozvoji rakovinných buněk.
- Křen s vejcem je originálním doplňkem masa a masových pochutin na velikonočním stole.
Proč jíme křen hlavně o Velikonocích?
Charakteristická kořeněná chuť křenu skvěle doplňuje velikonoční pokrmy. Hlavním důvodem přítomnosti této zeleniny na stolech je však její symbolika a kořeny v křesťanské tradici. Křen symbolizuje sílu a vitalitu a také vítězství nad smutkem a hořkostí, které provázely Ježíše Krista během jeho smrti na kříži. Z tohoto důvodu dáváme křen často do košíků, které nosíme na Bílou sobotu do kostela k požehnání.
Mnoho lidí jí křen jen při zvláštních příležitostech, a to je škoda, protože stojí za to zařadit ho do svého jídelníčku. Tato zelenina je cenným zdrojem živin a důležitých bioaktivních látek. Pravidelná konzumace křenu může mít řadu potenciálních zdravotních přínosů.
Jakou výživovou hodnotu má křen?
Jedním z důvodů, proč zařadit křen do svého každodenního jídelníčku, je vysoký obsah cenných živin, jako např:
- vápník,
- draslík,
- hořčík,
- zinek,
- fosfor,
- vitamín C,
- vitamin B9 (kyselina listová).
Křen má také vysoký obsah vlákniny, která zlepšuje trávicí systém. Jedna polévková lžíce nastrouhaného křenu obsahuje až 0,5 g vlákniny. Denní potřeba vlákniny u dospělého člověka je 25-40 g. 0,5 g se tedy nemusí zdát jako mnoho, ale vzhledem k tomu, že pouhá jedna polévková lžíce poskytuje toto množství, stojí za to ocenit křen i pro tuto výživovou vlastnost.
Potenciální zdravotní přínosy jsou zase do značné míry dány bioaktivními látkami obsaženými v křenu. Tato zelenina obsahuje mimo jiné: polyfenoly, flavonoidy, silice, sinigrin, glukosinoláty, kumariny a nitrily.
Křen a jeho potenciální zdravotní účinky
Křen je pro své vlastnosti ceněn a používán v přírodní medicíně již po staletí. Existují také vědecké studie, které potvrzují potenciální zdravotní přínosy. Jaké přesně jsou přínosy křenu pro naše zdraví?
Antioxidační účinek – křen obsahuje antioxidanty, jako je vitamin C, izothiokyanáty a sinigrin. Tyto složky bojují proti volným radikálům a snižují oxidační stres, což zpomaluje proces stárnutí a snižuje riziko mnoha závažných onemocnění. Sinigrin obsažený v křenu má také protizánětlivé účinky.
Protinádorové účinky – Glukosinoláty a isothiokyanáty mohou chránit před rakovinou tím, že brzdí růst rakovinných buněk. Dokládá to například studie provedená vědci z Alabamské univerzity v Birminghamu v roce 2015. Studie se zabývala epigenetickými účinky brukvovité zeleniny na prevenci rakoviny.
Antibakteriální vlastnosti – křen obsahuje allylisothiokyanát, který je zodpovědný za jeho štiplavou chuť a vůni. Tato látka má silné antibakteriální vlastnosti.
Vliv na zdraví dýchacích cest. Studie provedená vědci v roce 2006 ukázala, že doplněk stravy na bázi sušeného kořene křenu a naťového květu může být při léčbě akutních infekcí dutin a bronchitidy stejně účinný jako tradiční antibiotika.
Díky výše uvedeným vlastnostem je křen užitečný nejen během Velikonoc. Je to nepochybně velmi cenná zelenina, která nejen zlepší chuť mnoha pokrmů, ale bude mít také příznivý vliv na vaše celkové zdraví.
Upozornění:
Křen by se měl konzumovat v umírněném množství, protože ve velkém množství může způsobit podráždění trávicího systému. Kontraindikací k užívání křenu jsou zánětlivá onemocnění trávicího systému a také hypotyreóza. Těhotným a kojícím ženám se konzumace křenu rovněž nedoporučuje.
Jak si připravit křen na Velikonoce?
Křen koupený v obchodě může obsahovat vysoké množství sodíku, a jak víme, tento minerál v nadbytku může způsobit vysoký krevní tlak. Proto byste si měli připravit vlastní křen, zejména proto, že je to tak snadné. Kořen křenu důkladně omyjte a oloupejte. Poté byste ho měli na hodinu namočit do studené vody – tím se stane hustším a ztratí část své ostrosti. Poté křen nastrouhejte na jemném struhadle (kořen můžete také rozmělnit mixérem).
Do misky s nastrouhaným křenem přidejte jednu lžičku cukru a špetku soli. Přidejte také 2-3 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa. Aby byl křen nadýchanější a vlhčí, přidejte na závěr několik lžic vroucí vody. Tady v zásadě platí, a to je vše. Takto připravený křen lze uložit do sklenice a uchovávat v chladničce po dobu několika týdnů.
Na slavnostní tabuli často podáváme křen s vejci. Za tímto účelem přidáme do předem uvařeného křenu vejce uvařená natvrdo, osolíme a opepříme. Pro ochucení přidáme také hořčici, majonézu a zakysanou smetanu. V podobě této omáčky bude křen skvělým doplňkem k masu a sendvičům.
0 komentářů