Sezóna chřestu je zpět. Pokud dokážete odolat pokušení jíst je jen s máslem, zde je několik jednoduchých kroků k přípravě dokonalé sezónní polévky.

Chřest je zelenina, která se po dlouhé pauze vrací na naše stoly. Po devíti měsících bez chřestu je těžké odolat nutkání ho hned sníst. Jakmile však pomine počáteční nadšení, stojí za to zkusit připravit tento recept na polévku s použitím silnějších, dřevnatějších stonků nebo konců, které nebyly použity v jiných pokrmech.

Většina lidí si myslí, že je to ztráta času. Já připravím lahodnou polévku za pár minut.

Sametová chřestová polévka – recept krok za krokem

Ingredients:

  • Postup: 500 g oloupaného chřestu (hlavičky můžete vynechat, pokud je chcete použít do jiného pokrmu),
  • 6 uzenin,
  • 50 g másla nebo rostlinného oleje,
  • 1 polévková lžíce mouky – může být i bezlepková,
  • sůl a černý pepř,
  • 2 lžíce šlehačky nebo crème fraîche (stačí i bezmléčná verze).

Způsob přípravy:

Většina lidí si myslí, že je to ztráta času. Já připravím lahodnou polévku za pár minut.

  1. Zvolte nejsilnější stonky chřestu, které najdete. Tenké stonky se hodí spíše do pokrmů, kde oceníte jejich křehkost.
  2. Pokud jsou konce velmi suché a hnědé, odřízněte je a zbytek odvažte – budete potřebovat asi 500 g.
  3. Dejte vařit litr vody. Dřevnaté konce stonků odstraňte tak, že je jednotlivě ohnete – v místech, kde jsou příliš vláknité, by se měly zlomit.
  4. Odřízněte vrcholky a nechte je stranou na později. Odřízněte silnější části a vhoďte je do vroucí vody. Vařte na mírném ohni 20 minut.
  5. Ve středně velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo a lehce na něm osmahněte nakrájenou zelenou cibulku. Přidejte mouku a několik minut ji za stálého míchání vařte, aby se neslepila.
  6. Pomalu přilévejte vodu, ve které se vařil chřest, a míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek. Přiveďte k varu.
  7. Do hrnce přidejte nakrájené vrcholky stonků, ztlumte oheň a na mírném ohni vařte osm minut.
  8. Pokud používáte hlavičky chřestu, vařte je zvlášť v osolené vodě po dobu tří minut a poté je zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovaly barvu.
  9. Vše promíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota. Vraťte polévku do hrnce a přidejte smetanu. Podle chuti dochuťte, naaranžujte na talíře a ozdobte osušenými hlavičkami.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *