Tato zelenina, kterou zbožňovaly naše babičky, začíná být na zeleninových zahrádkách opět oblíbená a měla by se vysadit ještě před koncem dubna.

Na některé druhy zeleniny se postupem času zapomnělo a v naší zahrádkářské praxi se již nepoužívají. Tuto zeleninu, nazývanou starobylá zelenina, si cenili naši předkové a nyní se do našich kuchyní postupně vrací. Ačkoli mají někdy nelichotivou pověst, ve skutečnosti jsou velmi chutné a zdravé! Přečtěte si o jejich prospěšnosti a o tom, jak je v dubnu vysadit.

Vysaďte tuto babičkovskou zeleninu před koncem dubna a získejte úrodu, která vás vrátí do dětství.

Zelenina po babičce: Jejich výsadby na zahradě nebudete litovat.

Staromódní zelenina se vrací a není to jen přechodný trend! Existuje mnoho (a velmi dobrých) důvodů, proč je přidávat do našich zeleninových zahrádek i do našich pokrmů, stejně jako to dělaly naše babičky v minulosti!

Za prvé, většina těchto druhů zeleniny je odolná a houževnatá a snadno poroste v různých klimatických podmínkách a půdách. Jedná se o odrůdy, které vyžadují méně zdrojů, pokud jde o vodu, pesticidy nebo hnojiva, což je ideální pro přizpůsobení se změnám životního prostředí a rozvoj udržitelnějších zahradnických postupů . Obsahují také mnoho živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro vaše zdraví a pomohou vám udržet se ve skvělé kondici! V neposlední řadě je to také příležitost znovu objevit jedinečné a neobvyklé chutě, zpestřit a obohatit svou kulinářskou paletu a být v kuchyni kreativní!

Babiččina zelenina: tu si na zeleninové zahrádce vypěstujte do konce dubna.

V dubnu vám tedy přinášíme všechny staré druhy zeleniny, které byste měli do konce měsíce rozhodně vysadit na zeleninové zahrádce

  • Topinambur: tato hlíznatá rostlina je příbuzná bramborám a má podobnou, ale o něco sladší chuť.
  • Krosna japonská : Krosna japonská, známá také jako zemní kaštan, vytváří jedlé hlízy s mírně sladkou chutí a křupavou strukturou.
  • Pastinák: Pastinák je prastará kořenová zelenina, která se podobá bílé mrkvi. Má jemnou chuť a často se používá do polévek, dušených pokrmů a pyré.
  • Kedlubna : Kedlubna je kořenová zelenina, která roste nad zemí a má sladkou, křupavou chuť.
  • Hlávkový salát: Hlávkový salát známý také jako „dousette“ je malý salát s jemnými, měkkými listy.
  • Čardáš: Nazývá se také „mangold“ nebo „švýcarský mangold“, jedná se o listovou zeleninu příbuznou špenátu, která se snadno pěstuje.
  • Ploštičník dobrý Henry: Tato prastará rostlina, nazývaná také „divoký špenát“, má jedlé listy podobné listům špenátu.
  • Černá ředkev: Černá ředkev je odrůda ředkve s černou slupkou a bílou dužinou, která má ostrou chuť.
  • Kozí kořen: Kozí kořen je kořenová zelenina s mírně nasládlou chutí. Často se používá do polévek, dušených pokrmů a zapékaných jídel.
  • Hlíznatá kerblíková zelenina: tato rostlina vytváří jedlé hlízy, které mají oříškovou chuť.

Babiččina zelenina: Odrůdy, které lze tento měsíc sklízet na zeleninové zahrádce.

Vysaďte tuto babičkovskou zeleninu před koncem dubna a získejte úrodu, která vás vrátí do dětství.

 

 

Sezóna sklizně se na začátku jara rozjíždí pomalu, ale stále můžete sklidit pěknou úrodu některých zapomenutých druhů zeleniny, které budou zdobit vaše talíře v dubnu:

  • Rebarbora: Rebarbora je vytrvalá rostlina, jejíž stonky jsou jedlé a používají se do různých dezertů a sladkých receptů. V dubnu můžete sklízet zralé stonky a použít je k přípravě koláčů, džemů nebo kompotů.
  • Špenát: Špenát je listová zelenina bohatá na živiny, kterou lze sklízet po celé jaro. V dubnu můžete sbírat nejkřehčí listy a použít je do salátů, smažených pokrmů nebo polévek.
  • Ředkvičky: Ředkvičky jsou rychle dozrávající kořenová zelenina, kterou lze sklízet brzy na jaře.
  • Salát: Na jaře lze sklízet několik druhů salátu, včetně listového salátu, římského salátu a hlávkového salátu.
  • Zelená cibule: Zelenou cibuli, nazývanou také pažitka nebo šalotka, lze sklízet, jakmile dosáhne vhodné velikosti.
  • Řeřichový salát: Řeřichový salát je tmavě zelená listová rostlina s mírně peprnou chutí.
  • Kedlubnové zelí: Kale je listová odrůda zelí, kterou lze sklízet po celé jaro.
  • Zelená cibule: Tuto rychle rostoucí aromatickou bylinu lze sklízet, jakmile se dostatečně rozvinou listy.

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *