Mořské ryby jsou všeobecně známé, ale sladkovodní ryby, jako je jelec, jsou stále nedoceněné. Co stojí za to vědět o této rybě z čeledi lososovitých? Prozradíme vám také, jak ji připravit.
Proč se vyplatí jíst vlnku?
Rypouš je nejmenší ryba z čeledi lososovitých, takže se snadno připravuje vcelku. Dává přednost čistým a chladným jezerům . Její chuť je jemná, takže bude vyhovovat i těm, kteří nemají rádi intenzivní a výrazné ryby. Mnozí kuchaři se domnívají, že je nejlepší smažená na pánvi a podávaná se saláty a brambory. Lze ji také vařit, péct nebo grilovat, vařit v octové omáčce nebo koupit uzenou.
Jak uvařit ryapushku?
Ryapushka je malá a tenká ryba, vzhledem připomínající sledě. Má velmi jemnou chuť, proto by se měla vařit tak, aby se nezkazila. Často je spojována s velkým množstvím kostí. Ve skutečnosti se toho nemusíme obávat, protože při správném smažení jsou kosti dokonale oddělené a nepředstavují nebezpečí.
Ryapushka je vynikající přímo z pánve. Stačí očištěnou rybu posypat solí a pepřem a poté ji osmažit na velmi rozpáleném tuku. Můžete použít přepuštěné máslo, protože tato ryba nevyžaduje dlouhé vaření. Mnoho kuchařů také nedoporučuje její obalování, protože mouka nebo strouhanka nepříznivě ovlivňují její chuť. Velmi snadno se také pečou v troubě. Výborně se kombinují s bylinkami, jako je kopr nebo petržel.
Výživová hodnota vlnek
Rypušky jsou užitečné ryby, které mají velkou výživovou hodnotu. Především je bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které podporují oběhový a nervový systém. Obsahuje také cenné bílkoviny. Obsahuje také vitaminy, hořčík, vápník, draslík, železo a selen.
Pečený tetřev hlušec s bylinkami
Složení:
- Složení: 4 vyčištění a vykuchaní tetřevi,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 3 stroužky česneku,
- několik snítek kopru nebo petrželky,
- olej podle chuti,
- sůl, pepř podle chuti,
- citronová šťáva podle chuti.
Způsob přípravy:
- Do olivového oleje přidáme citronovou šťávu, osolíme a opepříme.
- Rybu potřete připravenou marinádou.
- Do každé vložíme nadrobno nakrájený česnek, bylinky a máslo.
- Rybu pečeme 15-20 minut v troubě při 180 stupních Celsia.
0 komentářů